A jelentés kiemeli, hogy a magyar gazdaság tavaly képes volt a nemzetközi és európai gazdasági lassulásnak is érdemben ellenállni, a növekedés fő mozgatórugója ugyanis a belföldi kereslet és a magas szintű beruházási aktivitás. Az erőteljes bérnövekedés és a kedvező hitelfelvételi lehetőségek, köztük a tavaly júliusban indult babaváró hitelprogram az előttünk álló években tovább ösztönzik a fogyasztást és a beruházásokat. Meglátásuk szerint 2020-ban valamivel visszafogottabb, de még mindig magas növekedés várható. A magyar bruttó nemzeti össztermékhez viszonyított államadósság továbbra is folyamatosan csökkenő pályán van, és a Bizottság szerint is azon marad a magyar kormány várakozásával összhangban, köszönhetően az alacsony költségvetési hiány és az erős gazdasági növekedés együttes hatásának.

A devizában fennálló államadósság csökkentésével és a magyar lakosság egyre növekvő szerepvállalásával pedig még inkább mérséklődött az állam finanszírozásának a nemzetközi pénzpiacok ingadozásának való kitettsége. Az országjelentés megállapítja, hogy a magyar bankrendszer tőkeellátottsága megfelelő, nyereségesen működik, és ellenálló a kedvezőtlen makrogazdasági fejleményekkel szemben, míg a nem-teljesítő hitelek aránya tovább csökkent, illetve az új hitelkihelyezések száma erősen növekedett.

Az előző évekhez hasonlóan kiemelik a munkaerőpiac jó teljesítményét, amely továbbra is jellemzője a magyar gazdaságnak. A foglalkoztatás szintje újabb történelmi csúcsra emelkedett, a munkanélküliség a válságot megelőző szint alá esett, a bérek jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt két évben. Az adózás területén a Bizottság hangsúlyosabban elismeri a gazdaságfehérítő intézkedéseket, külön kiemelve az áfarés jelentős csökkentését és az áfabeszedés hatékonyságának javítását. A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is elismeréssel szól az adórendszer egyszerűsítését célzó lépésekről, ideértve az adónemek számának csökkentését, illetve egyes munkavállalói járulékok összevonását.