A fiatalok nehezen döntenek, főleg, ha a továbbtanulásról van szó. Egyre több módszerrel próbálnak segíteni a fiataloknak: vannak például karriertréningek, és a junior coaching is egyre népszerűbb. Dönteni persze csak akkor lehet, ha a fiatalok ismerik a kínálatot. Ezt segíti a szakmák éjszakája programsorozat  – hangzott el a Ma Reggel adásában.

Először 2016-ben rendezték meg a „Szakmák Éjszakáját”, amely akkor a legnagyobb méretű és látogatottságú pályaorientációs rendezvény volt. Eltérően a hagyományos pályaválasztási vásároktól, nem szervezett, hanem szabadidős, családi tevékenységként szervezték meg a magyarországi szakképzési centrumok.

A programsorozatban idén is interaktív, szakmakipróbáló programok, előadások, bemutatók és üzemlátogatások között válogathatnak a fiatalok. A rendezvények ingyenesen, regisztráció nélkül látogathatóak.

„Ez egy show, családi program, egy jó péntek esti program, ahol lehet majd autót szerelni, tésztából hidat építeni, lesznek divatbemutatók, koncertek és a látogatók információkat kaphatnak a képzési lehetőségekről is” – mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

A központi helyszín Debrecenben lesz, kiemelt helyszíne pedig a budapesti Construma Építőipari Szakkiállítás, ezenfelül összesen 166 helyszínen ismerkedhetnek a szakmákkal a diákok és szüleik.

A pénteki rendezvényen minden szakma hangsúlyt kap, a hiányszakmák területéről több vállalat is jelen lesz – mondta Pölöskei Gáborné.

Több nagyvállalat is megnyitja kapuit egy estére, elsősorban a gépgyártás és járműipar területéről. A gyakorlati képzések ma már vállalati keretek között zajlanak, a vállalatok megmutathatják duális képzési lehetőségeiket – mondta az NGM államtitkára.

A rendezvényről részletesen ITT olvashatnak.